Főoldal

Köszöntjük Magyarország bécsi Állandó Képviseletének honlapján. Reméljük, hogy az itt található információk hozzásegítik a bécsi székhelyű nemzetközi szervezetek valamint hazánk e szervezetekben kifejtett tevékenységének megismeréséhez. Megtisztelő érdeklődését köszönjük, s amennyiben további kérdései lennének, örömmel állunk rendelkezésére.

Magyarország Állandó Képviselete az EBESZ, az ENSZ és más nemzetközi szervezetek mellett

Tájékoztató a budapesti Víz Világtalálkozóról az EBESZ Állandó Tanács ülésén

Publikálva: 2016. november 8.

Az EBESZ Állandó Tanács november 3-i ülésén az EBESZ mellet működő magyar képviselet tájékoztatást adott a 2016. november 28-30-án, Budapesten rendezendő Víz Világtalálkozóról.

Tovább a teljes cikkre

Szijjártó Péter külügyminiszter az EBESZ informális miniszteri találkozóján, Potsdamban (2016. szeptember 1.)

Publikálva: 2016. szeptember 5.

Az európai-orosz-amerikai összefogás legfontosabb fóruma az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Berlinben, az EBESZ-részt vevő államok informális külügyminiszteri tanácskozása előtt.

Tovább a teljes cikkre

A migráció kérdése az EBESZ Állandó Tanács napirendjén

Publikálva: 2016. július 22.

Július 20-án került megrendezésre a migráció témájának szentel rendkívüli Állandó Tanácsülés. A megbeszélésen a migrációval foglalkozó informális munkacsoportot elnöklő svájci nagykövet számolt be az elmúlt hónapok üléseinek eredményéről.

Tovább a teljes cikkre

Szabó György nagykövet előadása az EBESZ Emberi Dimenziós Bizottságában

Publikálva: 2016. július 13.

Szabó György, az EBESZ asztanai irodáját vezető magyar nagykövet július 12-én meghívott vendége volt az EBESZ Emberi Dimenziós Bizottságának.

Tovább a teljes cikkre

Az EBESZ Parlamenti Közgyűlésének nyári ülésszaka

Publikálva: 2016. július 6.

Július 1-5. között tartotta rendes nyári ülésszakát az EBESZ Parlamenti Közgyűlése Tbilisziben.

Tovább a teljes cikkre

CTBTO aláírásának 20. évfordulója

Publikálva: 2016. június 23.

Az Átfogó Atomcsend Szerződés (CTBT) aláírásának 20. évfordulója alkalmából a CTBTO Előkészítő Bizottsága (PrepCom) rendes nyári ülésszaka (2016. június 13-15.) első napján miniszteri találkozóra, második napján pedig a Bölcsek Tanácsa (Group of Eminent Persons – GEM) ülésére került sor Bécsben. Magyarországot Dr. Mikola István a KKM biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára képviselte, a GEM zárt ülésén pedig a testület állandó magyar tagja Martonyi János korábbi külügyminiszter vett részt.

Tovább a teljes cikkre

Tájékoztatás Paks 2 helyzetéről a NAÜ ülésén

Publikálva: 2016. június 23.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) Kormányzó Tanácsának (KT) ülésén dr. Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos, felszólalásában tájékoztatást adott a Paks 2 projekt aktuális helyzetéről. Az orosz féllel történő együttműködésre, az Európai Bizottsággal folyó egyeztetésekre, valamint a különböző engedélyeztetési eljárások aktuális állásására vonatkozóan pozitív értékelést adott.

Tovább a teljes cikkre

Magyar felszólalás az EBESZ Állandó Tanácsának ülésén

Publikálva: 2016. június 6.

Astrid Thors, az EBESZ Nemzeti Kisebbségi Főbiztosa, a szervezet Állandó Tanácsának június 2-i ülésén tartott időszakos beszámolójában kitért magyarországi látogatásának eredményeire is.

Tovább a teljes cikkre

Szabó György nagykövet, az EBESZ asztanai projekt-koordinátori irodája vezetőjének éves beszámolója

Publikálva: 2016. június 17.

Szabó György nagykövet 2016. február 1-óta tölti be az asztanai projekt-koordinátori iroda vezető posztját, korábban az EBESZ biskeki irodáját irányította.

Tovább a teljes cikkre

Bécsi nagykövetek paksi látogatása

Publikálva: 2016. június 29.

2016 áprilisában hármadik alkalommal szervezett a Képviselet szakmai látogatást Paksra, bécsi nemzetközi szervezetekhez akkreditált nagykövetek részére. Ezúttal tizenkét ország, köztük Ausztrália, Japán, Indonézia, Németország és Oroszország diplomatái éltek a lehetőséggel. Az atomerőmű mellett megtekintették a Karbantartó és Gyakorló Központot, a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolóját, valamint Bátaapátiban a Nemzeti Radioaktív-hulladék Tárolót. Az egyes szakterületekről részletes előadást tartott a vendégeknek Hamvas István, a Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója, Kereki Ferenc, a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója és Aszódi Attila, bővítési kormánybiztos.

Tovább a teljes cikkre

Látogatás a varsói ODIHR-nál és a FRONTEX-nél

Publikálva: 2016. június 3.

2016. május 30-31. között az EU bécsi képviseletének szervezésében bécsi EBESZ-nagykövetekből és első beosztottakból álló delegáció tett látogatást a varsói székhelyű ODIHR-nál és FRONTEX-nél. A vizit elsődleges célja az volt, hogy a fennállásának 25 éves jubileumát ülő emberi jogi iroda működéséről átfogó képet kaphassanak az EBESZ állandó képviselők. A látogatáson magyar részről dr. Elek Zsófia első beosztott diplomata vett részt.

Tovább a teljes cikkre

Astrid Thors, az EBESZ Nemzeti Kisebbségi Főbiztosának budapesti látogatása

Publikálva: 2016. május 16.

Astrid Thors, az EBESZ Nemzeti Kisebbségi Főbiztosa, hároméves megbízatásának vége előtt, május 11-12-én először látogatott Magyarországra. A főbiztos kezdeményezésére létrejövő látogatás egy térségbeli körút keretébe illeszkedett, amelynek másik két állomása Zágráb és Pozsony volt.

Tovább a teljes cikkre

UNGASS ülés globális kábítószer ügyekről

Publikálva: 2016. május 10.

Az ENSZ Közgyűlés globális kábítószer ügyekkel foglalkozó különleges ülésszakára (UNGASS – UN General Assembly Special Session) 2016. április 18-21 között New Yorkban került sor. A tagállamok közfelkiáltással jóváhagyták a korábban Bécsben elfogadott nyilatkozatot (Outcome Document). A magyar delegációt Nyitrai Imre, EMMI helyettes-államtitkár vezette. Felszólalásában kiemelte, hogy Magyarország prioritásként kezeli az új pszichoaktív anyagokkal (New Psychoactive Substances- NPS) szembeni fellépés ügyét. Az elfogadott nyilatkozatban a kábítószer kérdéskör közegészségügyi megközelítése megfelelő arányban jelenik meg az igazságszolgáltatásra vonatkozó megállapításokkal.

Tovább a teljes cikkre

Emberkereskedelem elleni konferencia az EBESZ-ben (2016. április 11-12.)

Publikálva: 2016. április 13.

A Szövetség az Emberkereskedelem Ellen elnevezésű fórum idei két napos konferenciájának kiemelt témája a bűncselekmények elkövetésére kényszerített, embercsempészek áldozatává vált személyek védelme volt.

Tovább a teljes cikkre

25 éves a magyar támogatóprogram

Publikálva: 2016. április 7.

2016. március 9-én Bécsben a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) székházában ünnepélyes keretek között került megrendezésre a nukleáris biztosítéki támogatóprogram évfordulója. Magyarország 25 éve járul hozzá a NAÜ biztosítéki programjához.

Tovább a teljes cikkre

SE4ALL szeminárium a Képviseleten

Publikálva: 2016. április 1.

Képviseletünk és a Sustainable Energy for All (SE4All) szervezésében 2016. február 22-én a nagykövetség épületében egész napos workshop került megrendezésre a víz-energia-élelmezés nexus témában. A workshop fő célkitűzése a SE4All vonatkozó tevékenységének szakmai támogatása és a területen aktív szervezetek közötti kapcsolatépítés elősegítése volt.

Tovább a teljes cikkre

UNIDO főigazgató budapesti látogatása

Publikálva: 2015. szeptember 28.

Li Yong, az ENSZ Iparfejlesztési Szervezetének (Industrial Development Organization - UNIDO) főigazgatója 2015. szeptember 9-10 között budapesti látogatást tett. A látogatás során a főigazgatót fogadták Szijjártó Péter és Varga Mihály miniszterek, Matolcsy György MNB elnök, Parragh László, az Ipari és Kereskedelmi Kamara elnöke, Makai Martina NFM helyettes-államtitkár, illetve munka-vacsora keretében Mikola István államtitkár úr.

Tovább a teljes cikkre

CTBTO Working Group B ülése 2015

Publikálva: 2015. szeptember 3.

Dr Bondár István, az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont tudományos főmunkatárs részt vett a Preparatory Commission Working Group B 45th ülésén mint a magyar delegáció technikai szakértője. Dr Bondár Istvánt nemrégiben megválasztották az International Federation of Digital Seismograph Networks CTBTO Relations Munkacsoportjának elnökévé. Az FDSN szeizmológiai hálózatokat képviselő globális szervezet, ami a szabad, mindenki által hozzáférhető adatcserét szorgalmazza. Számos IMS szeizmikus állomás operátor tagja az FDSN-nek, és mindkét szervezet számára fontos a tevékenységek koordinációja. Mint az FDSN Munkacsoport új elnöke, Dr Bondár találkozott a PTS főtitkár irodájában Dr Lassina Zerboval és megvitatta az FDSN és a CTBTO közötti jövőbeli kooperációt

Tovább a teljes cikkre

A bécsi Vételi Egyezmény 35. évfordulója

Publikálva: 2015. július 9.

Az ENSZ Nemzetközi Kereskedelmi Jogi Bizottságának (UNCITRAL – UN Commission on International Trade Law) 48. ülésszaka keretében július 6-án Martonyi János, volt külügyminiszter elnökölte a Bécsi Vételi Egyezmény (CISG – Convention on International Sale of Goods) 35. évfordulójának ünnepi kollokviumát. A Bécsi Vételi Egyezmény jelentősége vitathatatlan, az elmúlt 30 év egyik legsikeresebben működő nemzetközi kereskedelmi szerződése, amelynek 83 tagországa a globális piac több mint 75%-át uralja. Az ülésen Martonyi János bejelentette, hogy a magyar Országgyűlés június 9-én a 2015. évi LXXI. törvény elfogadásával lehetővé tette, hogy Magyarország az évforduló napján tájékoztathassa az ENSZ főtitkárt az Egyezménnyel szembeni fenntartásunk visszavonásáról.

Tovább a teljes cikkre

Magyar résztvétel a CTBTO Science and Technology konferencián

Publikálva: 2015. augusztus 25.

Június 22-26 között került sor a kétévenként megrendezett CTBT Science and Technology konferenciára a bécsi Hofburgban. Az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontjából Dr Bondár István, tudományos főmunkatárs, valamint Dr Gribovszki Katalin és Dr Kiszely Márta tudományos munkatársak vettek részt a konferencián.

Tovább a teljes cikkre

Az ENSZ Világűrbizottságának (COPUOS) 58. ülésszaka

Publikálva: 2015. június 25.

Az ENSZ Világűrbizottság 58. plenáris ülésére június 10-19 között kerül sor Bécsben. A magyar delegáció vezetője Dr. Tari Fruzsina a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Űrkutatási Irodájának osztályvezetője volt, aki nemzeti felszólalásunkban részletesen ismertette az elmúlt egy év űrkutatással kapcsolatos legfontosabb hazai eseményeit és eredményeit. Ezek közül a legjelentősebb fejlemény, hogy Magyarország idén teljes jogú tagként csatlakozik az Európai Űrügynökséghez (ESA).

Tovább a teljes cikkre

Magas szintű kerekasztal beszélgetés a paksi bővítési projektről Bécsben

Publikálva: 2015. április 9.

A paksi bővítési projektről, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség vezetői és illetékes magyar vezető kormánytisztviselők részvételével 2015. április 8-án Bécsben került sor kerekasztal konferenciára. A rendezvényre Aszódi Attila és Jukija Amano, NAÜ főigazgató február 24-i bécsi látogatásán tettünk javaslatot. A mostani megbeszélés célja a NAÜ és Magyarország közötti együttműködési lehetőségek kialakítása, és részünkről az átláthatóság további demonstrálása volt. Dán Károly, nagykövet és Mihail Csudakov, NAÜ főigazgató-helyettes bevezetőjükben hangsúlyozták a nemzetközi együttműködés és a kölcsönös tapasztalatcsere fontosságát.

Tovább a teljes cikkre

ENSZ - Kábítószerügyi Bizottságának 58. ülése

Publikálva: 2015. március 20.

2015. március 9. és 17. között került megrendezésre az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatala (UNODC) Kábítószerek Bizottságának (CND) 58. ülése. Dán Károly nagykövet elnökölte a kábítószerek és emberi jogokkal foglalkozó kerekasztalbeszélgetést

Tovább a teljes cikkre

Dr Bondár István részvétele a CTBTO Working Group B ülésén

Publikálva: 2015. március 30.

Március 16-27 között került sor a CTBT Preparatory Commission Working Group B 44. ülésére. Az MTA Csilagászati és Földtudmányi Kutatóközpontjának főmunkatársa, Dr. Bondár István a magyar delegáció tagja volt.

Tovább a teljes cikkre

Nukleáris Védettségi Csúcs előkészítő ülése

Publikálva: 2015. március 30.

A 2016-os Nukleáris Védettségi Csúcs előkészítő ülése a bécsi magyar ENSZ képviseleten – A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szerepével foglalkozó munkacsoport találkozója

Tovább a teljes cikkre

Aszódi Attila bécsi látogatása

Publikálva: 2015. március 20.

Dr. Aszódi Attila kormánybiztos NAÜ vezetőkkel folytatott megbeszélésein tájékoztatást adott a paksi bővítési projekt aktuális állásáról és javaslatot tett egy kerekasztal-megbeszélés megrendezésére NAÜ vezetők és a paksi bővítésben illetékes döntéshozók részvételével. A NAÜ tapasztalatainak jobb megismerését és a bővítési projekt nemzetközi transzparenciájának erősítését célzó program tervét valamennyi tárgyaló partner üdvözölte és támogatásáról biztosította.

Tovább a teljes cikkre

Átfogó Atomcsend Szerződés XIV. Cikkelyes konferencia céldátumának módosítása

Publikálva: 2015. március 20.

2015. február 23-ra tagállami konzultációt hívott össze a CTBTO titkársága, az Átfogó Atomcsend Szerződés XIV. Cikkelyes konferencia céldátumának módosítása, valamint a konferencia elnökségére jelölt tagállamok jelentkezésének jóváhagyása céljából.

Tovább a teljes cikkre

Magyar dizájnbútorok a bécsi ENSZ-székházban

Publikálva: 2015. január 28.

Két magyar cég, a Position Kollektíva és a Hannabi dizájnbútoraival berendezve nyílt meg újra a bécsi ENSZ-székház C épületének pihenője kedden.

Tovább a teljes cikkre

Kétoldalú tárgyalásokat folytatott Szijjártó Péter Bázelben

Publikálva: 2014. december 5.

Kétoldalú tárgyalásokat folytatott Szijjártó Péter az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) miniszteri értekezletének alkalmából csütörtökön Bázelben - tájékoztatta a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) az MTI-t.

Tovább a teljes cikkre

ENSZ Jótékonysági Nőegylet jótékonysági bazár

Publikálva: 2014. november 19.

Az ENSZ Jótékonysági Nőegyletének bécsi szervezete által idén is megrendezésre kerülő Bazáron a bécsi állandó EBESZ és ENSZ képviselet idén is képviselteti hazánkat. A rendezvényre 2014. november 29.-én, szombaton kerül sor. A bevétel teljes egészét idén is a hátrányos helyzetű gyerekek megsegítésére fordítják.

Tovább a teljes cikkre

Mikola István részvétele az ENSZ-közgyűlés 69. ülésszakán

Publikálva: 2014. szeptember 27.

2014. szeptember 24-én elkezdődött az ENSZ-közgyűlés 69. ülésszakának általános vitája New Yorkban, melyen Magyarországot az Áder János köztársasági elnök vezette küldöttség képviseli. a Külgazdasági és Külügyminisztérium részéről Dr. Mikola István, biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkár vesz részt.

Tovább a teljes cikkre

Együttműködési megállapodást írt alá az Izotóp Intézet és az indonéz nukleáris hatóság

Publikálva: 2014. szeptember 25.

Együttműködési megállapodást írt alá a magyar Izotóp Intézet Kft. és az indonéz nukleáris hatóság (BATAN) szerdán Bécsben.

Tovább a teljes cikkre

Tudományos Fórum: radioaktívhulladék-kezelés a fókuszban

Publikálva: 2014. szeptember 25.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség éves közgyűléséhez több kiemelt nemzetközi esemény is kapcsolódik, a Tudományos Fórum egyike ezeknek. A szeptember 23-24. között Bécsben megrendezett konferencián azokra a tudományos és technológiai eredményekre fókuszáltak a szakemberek, amelyek a radioaktív hulladékok biztonságos kezeléséhez kapcsolódnak.

Tovább a teljes cikkre

A Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség bemutatása a bécsi EBESZ Állandó Tanácson

Publikálva: 2016. január 22.

Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára, a Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség (IHRA) jelenlegi elnöke, az EBESZ Állandó Tanácsának január 21-i ülésén, a nemzetközi holokauszt emléknap alkalmából mutatta be az IHRA működését.

Tovább a teljes cikkre

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az EBESZ Miniszteri Tanácsának belgrádi ülésén

Publikálva: 2015. december 5.

Párizs, Ankara, Bejrút, Mali és az orosz utasszállító repülőgép felrobbantása a Sínai-félsziget felett azt bizonyítja, hogy eljött a végső visszaszámlálás ideje, a világ legbrutálisabb terrorszervezeteinek hálózata egész pályás támadást indított a civilizált világ, azon belül pedig Európa ellen - hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Belgrádban az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Miniszteri Tanácsának 2015. december 3-4-i, kétnapos ülésén.

Tovább a teljes cikkre

Menü

Főoldal

Navigáció