Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az EBESZ Miniszteri Tanácsának belgrádi ülésén

Publikálva: 2015. december 5.

Párizs, Ankara, Bejrút, Mali és az orosz utasszállító repülőgép felrobbantása a Sínai-félsziget felett azt bizonyítja, hogy eljött a végső visszaszámlálás ideje, a világ legbrutálisabb terrorszervezeteinek hálózata egész pályás támadást indított a civilizált világ, azon belül pedig Európa ellen - hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Belgrádban az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Miniszteri Tanácsának 2015. december 3-4-i, kétnapos ülésén.

A politikus úgy fogalmazott: ha a civilizált világ nem tud összefogni, ha nem tud egyetértésre jutni, akkor nem fogja tudni legyőzni ezt a generációs jelentőségű kihívást, amit az Iszlám Állam (IÁ) jelent. Ha a civilizált világ veszít ebben a harcban, akkor mindannyian áldozattá fogunk válni - szögezte le.

Európa ma védtelen - mondta a külügyminiszter -, "hiszen legyengítettük a saját védekezési rendszerünket, ma Európa képtelen arra, hogy megvédje a külső határait. Ezért én azt gondolom, hogy Európa jövője szempontjából kulcsfontosságú, hogy az EBESZ - amely egy rendkívül széles körű biztonsági szervezet, ahova mindenfajta kultúrából, vallásból, kereskedelmi, gazdasági integrációkból jönnek tagállamok - összefogja a civilizált világnak ezt a részét, és egyesítsük az erőfeszítéseinket a terrorizmussal, a terrorral, és azon belül is az Iszlám Állammal szemben".

Megfogalmazása szerint a második világháború lezárása óta soha nem volt olyan rossz a biztonsági helyzet Európában, mint most. "Ma Európában a terrorfenyegetettség a mindennapi élet részévé vált, ráadásul egy olyan bevándorlási hullám sújtja Európát, amelynek keretében napi szinten 6-10 ezer ember jön be az Európai Unió területére úgy, hogy a nagy részükről nem tudjuk, hogy éppen kicsoda, és miért jön" - tette hozzá.

"Elsősorban tiszteletben kell tartanunk egymást, egymás különböző kultúráját, vallását és nem szabad egymásra kényszeríteni a saját magunk által fontosnak tartott értékeket, valamint növelni kell az Iszlám Állam elleni erőfeszítéseinket katonákkal, légicsapásokkal, kiképzésekkel" - fejtette ki.

(MTI / Külgazdasági és Külügyminisztérium)

Menü

Főoldal

Navigáció