Tudományos Konferencia "Lehet nemet mondani?" címmel

Publikálva: 2012. január 6.

Esemény időpontja: 2012. május 15., kedd, 10:00 - 18:00

Helyszín: Holokauszt Dokumentációs Központ
1094 Budapest, Páva utca 39

A tudományos konferencia Wallenberg születési centenáriumának és gróf Esterházy János erkölcsi kiállásának tiszteletére kerülne megrendezésre. 70 évvel ezelőtt gróf Esterházy János ezen a napon a szlovák parlamentben egyedüliként nem szavazta meg a zsidók deportálását elrendelő törvényt.

A konferencia célja az erkölcsi ellenállás vizsgálata térségünkben Raoul Wallenberg, gróf Esterházy János és olyan személyek példáján keresztül, akik kivételes tartással a vészkorszak idején szembehelyezkedtek a terrorral, a fizikai vagy szellemi erőszak bármilyen válfajával. A tanácskozáson külön figyelmet kapnak a Kárpát-medencei embermentők, akik a német megszállás után, az üldöztetések kiteljesedése idején lemondtak állásukról, beteget jelentettek, bármilyen módon akadályozták az embertelenségeket, a gettózást, mindenfajta jogsértést és erőszakot üldözött honfitársaik védelmében. A tudományos eszmecserén érdemes lenne feleleveníteni azoknak a példáját, tetteit is, aki 1945 után felléptek a bűnbakképzéssel, a sztálini diktatúra térnyerésével szemben, a kisebbségek védelmében, az újabb erőszakos ki- és betelepítések ellen. Kitekintésként a konferencia résztvevői áttekinthetnék azokat a jelenségeket, megnyilvánulásokat, amelyek esetében ma is nemet kell mondani.

A tanácskozás anyagát rövidebb formában érdemes lenne a tanárképzés és továbbképzés, az iskolai oktatás és nevelés javára hasznosítani.

Menü

Főoldal

Navigáció