Németh Zsolt bekérette Oroszország nagykövetét

Publikálva: 2014. március 5.

Németh Zsolt parlamenti államtitkár 2014. március 4-én hivatalába kérette Alekszandr Tolkacsot, az Oroszországi Föderáció budapesti nagykövetét, és Magyarország Kormánya nevében mélységes aggodalmának adott hangot a Krím-félszigeten kialakult helyzettel kapcsolatban.

A visegrádi országok 2014. március 4-i közös miniszterelnöki nyilatkozatának főbb elemeit ismertetve az államtitkár leszögezte: Magyarország kiáll Ukrajna szuverenitása és területi integritása mellett, az Oroszországi Föderáció lépéseit a nemzetközi joggal ellentétesnek tartja, ami a visegrádi országokat emlékezteti saját 1956-os, 1968-as és 1981-es történelmi tapasztalataikra. Felszólítja az orosz felet, hogy tegyen eleget a vonatkozó nemzetközi egyezményekben foglaltaknak, és egységei térjenek vissza a krími orosz bázisok határain belülre.

Magyarország minden esetben csakis a békés, erőszakmentes megoldást tartja elfogadhatónak, ezért határozottan szorgalmazza, hogy a krími konfliktus rendezése érdekében haladéktalanul kezdődjenek tárgyalások minden érintett fél bevonásával.

(Külügyminisztérium)

Menü

Főoldal

Navigáció