Martonyi János a Nukleáris Védettségi Csúcstalálkozón

Publikálva: 2014. március 26.

A 2014. március 24-25. között Hágában megrendezett harmadik Nukleáris Védettségi Csúcstalálkozón (Nuclear Security Summit) a magyar delegációt Martonyi János külügyminiszter vezette. A csúcstalálkozón 53 állami vezető, köztük 13 külügyminiszter vett részt.

Martonyi János személyes, illetve Magyarország a nukleáris védettség területéhez kötődő nemzetközi szerepvállalásának elismerése, hogy a csúcstalálkozó jövőjéről folytatott vitát a kínai, pakisztáni és kazah elnök mellett a magyar külügyminiszter vezette fel.

Martonyi János felszólalásában kiemelte a nemzetközi együttműködés fontosságát, illetve a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség központi szerepének további erősítését a nukleáris védettség területén. A magyar külügyminiszter által felvázolt gondolatokhoz többek között az amerikai elnök, a német kancellár, a brazil alelnök, illetve az izraeli, szaúd-arábiai és dél-afrikai miniszter is támogatólag csatlakozott.

Fotó: MTI/EPA/John Thys

A hangsúlyos magyar szerepvállalást megalapozta, hogy a magyar külügyminiszter elnökölte a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség által 2013. júliusban Bécsben összehívott Nukleáris Védettségi Konferenciáját (IAEA Nuclear Security Conference). Ezt követően a területen elért magyar eredményeket Obama amerikai elnök a magyar köztársasági elnökhöz intézett személyes levelében is megköszönte.

A csúcstalálkozó a nukleáris védettség területének áttekintése mellett – a nagyszámú állami vezető jelenlétének köszönhetően – az ukrajnai helyzettel kapcsolatos konzultációkra is lehetőséget adott. A találkozó margóján ennek megfelelően a G7-ek találkozójára, illetve Lavrov orosz és Descsicja ukrán külügyminiszter közötti első kapcsolatfelvételre is sor került. Martonyi János kétoldalú megbeszélései szintén kiterjedtek az EBESZ ukrajnai monitoring missziójára, beleértve annak kárpátaljai szerepvállalását.

(Külügyminisztérium)

Menü

Főoldal

Navigáció