Magyarország és az EBESZ

Magyarország a kezdetektől aktívan részt vett a Helsinki Folyamat munkájában. Az ország számára az EBEÉ lehetőséget nyújtott az önálló szerepvállalásra, sajátos nemzeti érdekei érvényesítésére, különösen az emberi és kisebbségi jogok területén. A magyar diplomácia erőfeszítéseinek, amelyek a nemzeti kisebbségi jogok és a vonatkozó kötelezettségvállalások körének szélesítésére irányultak, nem kis szerepe volt a kisebbségi normák általános elfogadtatásában és érvényesítésében. Hosszabb távra szóló eredményeket hoztak a magyar kezdeményezések a biztonság katonai-politikai dimenziójában, a bizalom- és biztonságerősítő intézkedések vonatkozásában is. Ennek egyik példája a Nyitott Égbolt Szerződés.

Magyar részről aktívan részt veszünk az EBESZ mindennapi munkafolyamataiban: az elmúlt években többször magyar diplomatákat kértek fel különböző EBESZ bizottságok elnöklésére. 2011-ben soros EU-elnökségünk alkalmából Magyarország az EBESZ melletti EU Delegációval közösen látta el a szervezettel kapcsolatos uniós feladatokat. Az EBESZ-en belüli rotációs rendszernek köszönhetően Magyarország sikeresen látta el a Nyitott Égbolt Szerződés Konzultatív Bizottság (OSCC) soros elnökségéből adódó feladatokat 2013 első felében.

A magyar EBESZ-prioritásokkal összhangban rendszeresen ismertetjük az emberi jogi kérdésékkel kapcsolatos álláspontjaikat is. Ezzel összhangban fontosnak tartjuk a különböző felső- illetve szakértői szintű EBESZ-rendezvényeken való magyar részvétel biztosítását.

Menü

Főoldal

Navigáció