Kerekasztal-beszélgetés a bécsi Állandó ENSZ Képviseleten

Publikálva: 2014. május 12.

Az Átfogó Atomcsend Szerződés Szervezete (CTBTO) kétnapos Akadémiai Fóruma keretében 2014. május 8-án a bécsi magyar Állandó ENSZ Képviselet kerekasztal-beszélgetést rendezett a Fórum meghívottai részére.

A XIV. Cikkelyes társelnök Indonéziával közösen szervezett eseményen mintegy húsz országból érkezett negyven tudós, kutató és egyetemi oktató, valamint néhány esetben országaik nagykövete vett részt. Valamennyien olyan felsőoktatási intézményt, vagy kutatóintézetet képviseltek, melynek oktatási programjában szerepel a CTBTO-val és más leszerelési és non-proliferációs kezdeményezésekkel kapcsolatos ismeretek elmélyítése.

A Fórum idei témája a tudásátadás és a globális oktatás volt. Ehhez kapcsolódóan a magyar képviseleten tartott panelbeszélgetés előadói elsősorban a CTBT hatályba-lépését elősegítő törekvésekről, az úgynevezett „XIV. Cikkelyes folyamatról” adtak tájékoztatást.

Lassina Zerbo a CTBT jövőjéről, Rachmat Budiman indonéz nagykövet a szerződés indonéz ratifikációjának történetéről beszélt, Csuday Balázs nagykövet pedig bemutatta a XIV Cikkelyes koordinátorok két évre (2013-2015) szóló munkatervét és az Európai Uniónak a CTBTO támogatásában játszott kiemelt szerepét méltatta.

Menü

Főoldal

Navigáció