Az európai-orosz-amerikai összefogás legfontosabb fóruma az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Berlinben, az EBESZ-részt vevő államok informális külügyminiszteri tanácskozása előtt.

"A 24. órában vagyunk", most minden európai politikának azt kell céloznia, hogy helyreálljon az európai emberek biztonsága - mondta a miniszter.

Kiemelte, hogy összehangolt, összefogott európai biztonságpolitikára van szükség, amelynek nagyon fontos eleme egy közös hadsereg felállítása, és meg kell védeni Európa határait, amihez elengedhetetlen, hogy az európai intézmények felhagyjanak "képmutató politikájukkal, amellyel emberek százezreit inspirálják arra, hogy jöjjenek Európába".

A  közös hadsereg felállítása és a határok védelme mellett arra is szükség van - fűzte hozzá -, hogy az Iszlám Állam terrorszervezetet "végleg le tudjuk győzni", és Európa hozzájáruljon ahhoz, hogy a megoldás irányába mozduljanak el a délkeleti szomszédságában zajló konfliktusok.

Ehhez "nem elég Európa", a biztonság helyreállításához európai-orosz-amerikai összefogásra van szükség, ezért fontos, hogy Frank-Walter Steinmeier, az EBESZ soros elnökségét betöltő Németország külügyminisztere összehívta a tagállami külügyminisztereket, hiszen az EBESZ az európai-orosz-amerikai összefogás legfontosabb fóruma - mondta Szijjártó Péter.