A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) Kormányzó Tanácsa, 2013. március 4. kezdte meg ülését. A magyar delegációt Kovács Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma- és energiaügyért felelős államtitkára vezette, aki jelenleg az ülés elnökhelyettesi tisztségét is betölti.

Az ülés napirendi pontjai között a nukleáris biztonsági akcióterv végrehajtásáról készített helyzetjelentés, a nukleáris technológia áttekintése továbbá az Iránnal, Szíriával és Észak-Koreával kapcsolatos nukleáris fegyverzetkorlátozási ügyek szerepeltek. A KT ellenjelölt hiányában, várhatóan javasolni fogja Jukija Amano főigazgató újraválasztását, a második négy éves ciklusára, hiszen mandátuma az év végén lejár. A KT döntését a főigazgató személyéről a szeptemberi NAÜ Közgyűlés hagyja jóvá.

Jukija Amano, a NAÜ főigazgatója megnyitó beszédében megerősítette korábbi bejelentetését, hogy a 2013. júliusi, Bécsben megrendezésre kerülő Nemzetközi Nukleáris Védettségi Konferencia elnöki tisztségét Martonyi János Magyarország külügyminisztere elvállalta. A konferenciához kapcsolódó előkészítési folyamatot, a miniszteri nyilatkozat szövegezési munkacsoportjának vezetését a bécsi magyar ENSZ Állandó Képviselő, Csuday Balázs, nagykövet a brazil kollegájával Laercio Vinhas-szal együtt fogja irányítani.

A NAÜ tagállamai március végén elkezdik a 2014-15-re vonatkozó költségvetés tárgyalását. Hazánk ezen a területen, a nukleáris energia békés célú felhasználását támogató, főleg a fejlődő országokban a nukleáris technológia használatával megvalósuló fejlesztési projekteket (rákkutatás, vízgazdálkodás, mezőgazdasági alkalmazások) magába foglaló Műszaki Együttműködési Alap költségvetését kidolgozó munkacsoport társelnöki tisztségét (Dél-Afrikával közösen) fogja ellátni.

A főigazgató továbbá kiemelte, hogy – fukushimai atomerőmű baleset ellenére - 2012-ben a nukleáris energia kapacitása világviszonylatban továbbra is növekedett. Az emelkedés elsősorban a távol-keleti országok bővítéseinek köszönhető.

Kovács Pál államtitkár felszólalásában hangsúlyozta, Magyarország az atomerőművek biztonságos üzemeltetésére, és karbantartására, a globális nyitással összefüggő külkapcsolati prioritásainkkal összhangban, az atomenergiát újonnan bevezető ázsiai és közel-keleti országok támogatására irányuló nemzetközi törekvésekhez kíván hozzájárulni. A kormányzati elkötelezettséget mutatja az az eredmény is, hogy hazánkban már zajlanak a NAÜ égisze alatt szervezett nukleáris képzési programok.

Kovács Pál kiemelte, hogy hazánk elkötelezett a paksi atomerőmű bővítésében, a közel-jövőben várható a bővítési tender kiírása és öt pályázótól várunk ajánlatot. Kovács Pál beszámolt arról, hogy 2012-ben megvalósult az egyes reaktor üzemidő hosszabbítása, és tavaly decemberben átadásra került a Bátaapátiban megépült radioaktív hulladéktároló. A felszólalás fontos elemeként jelent meg hogy, az átláthatóság jegyében hazánk a NAÜ-től önkéntesen kérhető nemzetközi nukleáris védettségi felülvizsgálatot kért a magyarországi nukleáris telephelyek ellenőrzésére, melyre május 27-től kerül sor.