2014. szeptember 24-én elkezdődött az ENSZ-közgyűlés 69. ülésszakának általános vitája New Yorkban, melyen Magyarországot az Áder János köztársasági elnök vezette küldöttség képviseli. a Külgazdasági és Külügyminisztérium részéről Dr. Mikola István, biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkár vesz részt.

A közgyűlés központi témája a 2015 utáni fejlesztési és fenntartható fejlődési keretrendszer kidolgozása, a Rio+20 fenntartható fejlődési konferencia eredményeinek továbbvitele és végrehajtása lesz.

Magyarország New York-i ENSZ Állandó Képviselete útján, a fenntartható fejlődési célok kidolgozásával foglalkozó ENSZ-munkacsoport társelnökeként meghatározó szerepet vállalt a keretrendszer gerincét képező célrendszer megalkotásában. Az ülésszak kezdetéhez időzítve, szeptember 23-ára Ban Ki-Mun ENSZ főtitkár klíma-csúcstalálkozót hívott össze a 2015-ös globális éghajlat-változási megállapodás létrehozásának elősegítése érdekében.

Az ENSZ-közgyűlés magas szintű szegmensén a Külgazdasági és Külügyminisztérium részéről Dr. Mikola István, biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkár vesz részt.

Látogatása során többek között felszólal az ENSZ Civilizációk Szövetsége magas szintű rendezvényén.

Mikola István New Yorkban részt vett az EU-USA külügyminiszteri találkozón, a Demokráciák Közössége miniszteri ülésén, valamint a Nyílt Kormányzati Együttműködés magas szintű rendezvényén.

Az ENSZ-közgyűlés margóján a korábbi évekhez hasonlóan a magyar delegáció képviseletében az államtitkár megbeszélést folytat amerikai zsidó szervezetek vezetőivel is.

(Külgazdasági és Külügyminisztérium)