Két magyar cég, a Position Kollektíva és a Hannabi dizájnbútoraival berendezve nyílt meg újra a bécsi ENSZ-székház C épületének pihenője kedden.

Li Yong, az UNIDO (az ENSZ Iparfejlesztési Szervezete) főigazgatója a lounge avatóünnepségén emlékeztetett rá, hogy az elmúlt években elvégzett felújítást követően egy ideig bútorzat nélkül állt ez a terület, most azonban ismét a dolgozók és látogatók kényelmét szolgálják a stílusos és kényelmes magyar bútorok, amelyek a magyar kormány felajánlásából kerültek ide.

"Így ismét egy magyar lounge jött létre a székházban" - utalt a főigazgató arra, hogy a felújítás előtt szintén magyar bútorok álltak a pihenőben.

Dennis Thatchaichawalit, a bécsi ENSZ-székház főigazgató-helyettese hozzátette: a lounge újbóli berendezésének ötlete Csuday Balázstól, Magyarország akkori ausztriai nagykövetétől származik, a kezdeményezés pedig a magyar kormány támogatásával valósulhatott meg.

Dennis Thatchaichawalit, a bécsi ENSZ székház főigazgató-helyettese (b), Li Yong, az UNIDO (az ENSZ Iparfejlesztési Szervezete) főigazgatója (b2) és Dán Károly nagykövet, miután leleplezték az emléklapot a bécsi ENSZ székházban tartott ünnepségen 2015. január 27-én.fotó: Filep István

Dán Károly, Magyarország jelenlegi ausztriai nagykövete kiemelte: Magyarország komoly hangsúlyt helyez kreatíviparának bemutatására, ezt a célt pedig jól szolgálják az ENSZ-székházban elhelyezett, igen kényelmes és hívogató bútorok, amelyek egyben felettébb tartósak is, így még hosszú ideig állhatnak a látogatók rendelkezésére.

Böszörményi-Nagy Gergely, a Design Terminál főigazgatója megjegyezte, hogy a lounge berendezése magyar bútorokkal kis esemény az ENSZ-székház történetében, de komoly eredménye a magyar dizájnnak.

Kertész Attila, a Position Kollektíva bútortervezője elmondta, hogy a Design Terminál meghívásos pályázatára kollekciójuk moduláris, jól kombinálható szófáit választották. A 10-15 szófaelem körülbelül tízféle elrendezésben jelenik meg a térben, tölgyfa-acél dohányzóasztalok egészítik ki őket.

Az asztalokból két változat készült: a négyzetes típus rendezvények alkalmával egymáshoz rendezhető, míg a kör alakú asztalok lazítják a feszes elrendezést. Az asztalok köré egy szintén magyar márka, a Hannabi székei kerültek. A bútorok a központ belsőépítészeti stílusával harmonizáló kivitelben és színben készültek el, amely kiválasztásában a bécsi ügyfél is aktívan részt vett - számolt be Kertész Attila. Hozzátette: mindkettőjüknek hasonló koncepciójuk és bútoraik vannak, emellett ugyanarra a minőségre törekszenek. Ezen kívül közös gyártói kapcsolattal rendelkeznek és kizárólag magyar műhelyekkel dolgoznak együtt.

Kele Judit, a Hannabi projektmenedzsere hangsúlyozta: "kortalan dizájnnak is nevezhetjük azt, amit mindketten képviselünk. Bútoraink a modern környezetbe jól illeszkednek". Mint elmondta, a futurisztikus hangulatú ENSZ székház lounge helyiségében üzleti környezet megteremtésére törekedtek. A színeket és az anyaghasználatot tekintve elegáns és minőségi összeállítást hoztak létre, a szürke és fekete dominál a tárgyakon.

Kele Judit közlése szerint hagyományos technikán alapul a Hannabi filigrán kis fotele, a Women Earth nevű kollekció, amely 2013-ban debütált a londoni designjunction kiállításon. Amellett, hogy kényelmes, kis helyen is elfér. A modellhez fekete, piros és szürke huzatokat használta.

Kertész Attila hozzátette, hogy a kör alakú kávézóasztalok lakatos megmunkálással, légies, csőszerű lábszerkezettel, tölgyfa asztallappal készültek. Szintén tölgyfából gyártották a négyzet alakú étkezőasztalokat is.

A tervezők emlékeztettek arra, hogy korábban is állítottak már ki közösen több külföldi szakvásáron és elárulták: a jövőben is több közös projektben vesznek majd részt, többek között a Magyar Nemzeti Galériába terveznek bútorokat.

(MTI)