Kétoldalú tárgyalásokat folytatott Szijjártó Péter az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) miniszteri értekezletének alkalmából csütörtökön Bázelben - tájékoztatta a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) az MTI-t.

Kép letöltése
Szijjártó Péter és Dunja Mijatovic, az EBESZ sajtószabadság-képviselője kezet fog Bázelben. Fotó: Kovács Márton

A tájékoztatás szerint a magyar tárcavezető és Dunja Mijatovic, az EBESZ sajtószabadság-felelőse egyetértett abban, hogy a sajtó szabadsága és a kiegyensúlyozott tájékoztatás a demokrácia alapértékei, melyeket különösen óvni kell.

Megállapodtak abban, hogy folyamatos konzultációt folytatnak a jövőben is, "hiszen Magyarország elkötelezett a sajtószabadság mellett". A partnerek egyaránt fontosnak tartják a konstruktív párbeszédet.

Kép letöltése
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Bogdan Aurescu román külügyminiszter. Fotó: Kovács Márton

Szijjártó Péter és Bogdan Aurescu román külügyminiszter megállapodtak abban, hogy Aurescu februárban Budapestre utazik hivatalos látogatásra. Szijjártó Péter azt mondta, hogy Magyarország stratégiai jelentőséget tulajdonít a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésének Romániával, különös tekintettel az ott élő magyar közösségre és arra, hogy Románia Magyarország második legfontosabb exportpiaca.

Egyetértettek abban, hogy az infrastrukturális és energetikai együttműködés, valamint a gazdasági együttműködés jelentős szerepet kell, hogy betöltsön a kétoldalú kapcsolatokban - áll a közleményben.

Kép letöltése
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (k) és Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter (j) találkozója. Fotó: Kovács Márton

A KKM ismertetése szerint Szijjártó Péter találkozott Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszterrel, aki tájékoztatást adott az Ukrajnában zajló konfliktus aktuális eseményeiről. A magyar tárcavezető elmondta, hogy Magyarország elkötelezett Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett.

Megállapodtak abban, hogy Magyarország támogatást nyújt Ukrajnának az államigazgatási, önkormányzati reformban. Tárgyaltak a kétoldalú kereskedelmi forgalom további növeléséhez szükséges intézkedésekről is. A magyar külügyminiszter december 19-én Kijevbe látogat.

Kép letöltése
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b2) és Uladzimir Makej fehérorosz külügyminiszter (j2) találkozója. Fotó: Kovács Márton

A közlemény szerint Vladzimir Makej fehérorosz külügyminiszter és Szijjártó Péter örömmel állapították meg, hogy a kétoldalú kereskedelmi forgalom az év első nyolc hónapjában 23 százalékkal nőtt.

Üdvözölték az Eximbank és a fehérorosz fejlesztési bank közötti tízmillió eurós exportfinanszírozási hitelkeret létrejöttét és meghosszabbították a két ország légügyi megállapodását, melynek nyomán 2016-ig biztosítva van a légi összeköttetés Budapest és Minszk között. Megkezdődtek a tárgyalások a beruházásvédelmi egyezményről is - közölte a tárca.

(MTI)