Együttműködési megállapodást írt alá a magyar Izotóp Intézet Kft. és az indonéz nukleáris hatóság (BATAN) szerdán Bécsben.

Az egyezmény értelmében az Izotóp Intézet gyümölcsök és zöldségek tartósítására és orvosi eszközök sterilizációjára használható rendszereket szállít és a gyártásukkal kapcsolatos technológiai ismereteket adja át Indonéziának.Az eszközök telepítését és beüzemelését helyi indonéz vállalkozók végzik majd.

A hosszútávú együttműködés pontos időtartama és pénzügyi háttere attól függ, hogy az Indonéz fél hány gépet igényel, ezért a részleteket ennek megfelelően később tisztázzák. Egy berendezés három éven belül áll működésbe, értéke három millió euróig (mintegy 930 millió forint) terjedhet.

Lakatos Mihály, a vállalat ügyvezető igazgatója az MTI kérdésére elmondta: az intézet, korábbi megállapodásaitól eltérően, nemcsak eszközöket bocsát az indonéz partner rendelkezésére, hanem a gyártási technológiát is átadja.

Az ügyvezető Magyarország és Indonézia kapcsolatában kiemelkedőnek nevezte a mostani megállapodást és egyúttal reményét fejezte ki, hogy az indonéz partnerrel való együttműködés az izotóp felhasználás egyéb területein is folytatódni fog.

A társaság közlése szerint a most megkötött indonéz üzlet tovább növeli az Izotóp Intézet Kft. exportját. A vállalat mintegy három milliárd forintos árbevételének háromnegyede exportból származik. Jelenleg Azerbajdzsánban dolgoznak egy 1,4 millió euró értékű beruházáson, valamint közreműködnek egy egyiptomi besugárzó üzem építésében is, amelyet várhatóan október elsején adnak át. Korábban a cég Törökországba, Jordániába, Ghánába és Romániába szállított hasonló termékeket.

Az Országos Atomenergia Bizottság által 1959-ben alapított, később a Magyar Tudományos Akadémiához került Izotóp Intézet 1964-ben kezdett el radioaktív izotópokat gyártani. Az intézet Magyarország legfontosabb radioizotóp alkalmazásokkal kapcsolatos kutató, fejlesztő és gyártó központjává vált. 1993-ban az Izotóp Intézet Kft. kivált az anyaintézményből.

(MTI)