Az Átfogó Atomcsend Szerződés (CTBT) aláírásának 20. évfordulója alkalmából a CTBTO Előkészítő Bizottsága (PrepCom) rendes nyári ülésszaka (2016. június 13-15.) első napján miniszteri találkozóra, második napján pedig a Bölcsek Tanácsa (Group of Eminent Persons – GEM) ülésére került sor Bécsben. Magyarországot Dr. Mikola István a KKM biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára képviselte, a GEM zárt ülésén pedig a testület állandó magyar tagja Martonyi János korábbi külügyminiszter vett részt.

Az Átfogó Atomcsend Szerződés (CTBT) aláírásának 20. évfordulója alkalmából a CTBTO Előkészítő Bizottsága (PrepCom) rendes nyári ülésszaka (2016. június 13-15.) első napján miniszteri találkozóra, második napján pedig a Bölcsek Tanácsa (Group of Eminent Persons – GEM) ülésére került sor Bécsben.

Magyarországot Dr. Mikola István a KKM biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára képviselte, a GEM zárt ülésén pedig a testület állandó magyar tagja Martonyi János korábbi külügyminiszter vett részt.

A rendkívüli évfordulós PrepCom ülésre mintegy 120 delegáció érkezett, ebből több mint 40 miniszteri, miniszter-helyettesi, államtitkári, vagy igazgatói szinten.

 

A Prepcom elnöke idén Románia, így az ülésszakot Lazar Comanescu román külügyminiszter elnökölte. Rajta kívül a nyitó szekcióban felszólalt Federica Mogherini EU COM HR/VP, a székhely-ország jogán Sebastian Kurz osztrák, és XIV. cikkelyes társelnök minőségében Erlan Idrissov kazah külügyminiszter.

Az ünnepi ülésszak programján a miniszteri szegmensen túl szerepelt még egy civilszervezeteknek fórumot biztosító kísérőrendezvény, valamint egy, az amerikai képviselet által szervezett panelbeszélgetés az amerikai nukleáris arzenál helyzetéről (Stockpile Stewardship Program). Külön fórumot biztosítottak az idén februárban alakult CTBT Ifjúsági Csoport tagjai részére, akik a GEM tagjaival is találkozhattak.

 

A magyar felszólalásban külön kiemeltük, hogy Magyarország az elsők között ratifikálta a szerződést 1999-ben. Emlékeztettünk, hogy a szerződés húsz éves történetéből nyolc a CTBTO korábbi végrehajtó titkára, Tóth Tibor személyéhez köthető, aki 2005 és 2013 között egy különösen nehéz időszakban járult hozzá a szervezet sikeréhez. Felidéztük a szerződés hatálybalépését elősegítő XIV. cikkelyes társelnökségünket (2013-2015), melynek során három újabb ország ratifikációját sikerült elérni. Megerősítettük, hogy Magyarország a jövőben is kiáll a szerződés ügye mellett és felhasználva a társelnökség során kiépült kapcsolatokat, a továbbiakban is arra törekszünk, hogy elősegítsük az outreach tevékenységet.