2012. május 10.-én hivatalba lépett Magyarország új Köztársasági Elnöke, Áder János

Áder János 1959. május 9-én születette Csornán, egy nyugat-magyarországi kisvárosban, szüleinek első gyermekeként. A család az ottani emberek hagyományait követve a tudás, a szorgalom és a teljesítmény tiszteletén nyugvó értékek szerint élt.

Áder János Csornán kezdte tanulmányait, majd a győri Révai Miklós Gimnáziumban szerzett érettségi bizonyítványt. Ezt követően a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának hallgatója lett, ahol 1983-ban kapott diplomát.

Áder János egyike a magyarországi demokratikus rendszerváltás politikusainak. Részt vett a Magyarország számára történelmi jelentőségű 1987-es lakitelki találkozón, majd az Ellenzéki és a Nemzeti Kerekasztal 1989. évi tárgyalásain is, ahol fontos szerepe volt a demokratikus választási rendszer kidolgozásában.

A diktatúrák hosszú évtizedei utáni első szabad országgyűlési választáson, 1990-ben a Fiatal Demokraták Szövetségének jelöltjeként került be az Országgyűlésbe. Egymást követően három alkalommal lett szülővárosának, Csornának – egyéni választókerületben megválasztott – parlamenti képviselője. Részt vett az Országgyűlés alkotmányügyi, törvény-előkészítő és igazságügyi bizottságainak munkájában.

1998-ban a Magyar Országgyűlés elnökévé választották, e tisztséget 2002-ig látta el. Házelnöki tevékenységével a nemzetközi szintéren is erősítette hazánk megbecsülését. Magyarország ebben az időszakban nem csak a NATO-nak vált tagjává, de döntő lépéseket tett az Európai Unióhoz történő csatlakozás előkészítése terén is.

2009-ben dr. Áder Jánost a FIDESZ – Magyar Polgári Párt listájáról az Európai Parlament tagjává választották. EP-képviselőként az Európai Parlament Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Bizottságának alelnöke volt. Az Európai Parlamentben végzett munkáját több fontos nemzetközi kezdeményezés fémjelzi, így például a cianidos aranybányászat betiltására vagy az Európai Katasztrófavédelmi Alap létrehozására vonatkozó javaslat.

2012. május 2-án az Országgyűlés a demokratikus Magyarország ötödik köztársasági elnökévé választotta. Beiktatására 2012. május 10-én került sor. Áder János nős, felesége bírónő. Négy gyermekük van.