Az ENSZ Nemzetközi Kereskedelmi Jogi Bizottságának (UNCITRAL – UN Commission on International Trade Law) 48. ülésszaka keretében július 6-án Martonyi János, volt külügyminiszter elnökölte a Bécsi Vételi Egyezmény (CISG – Convention on International Sale of Goods) 35. évfordulójának ünnepi kollokviumát. A Bécsi Vételi Egyezmény jelentősége vitathatatlan, az elmúlt 30 év egyik legsikeresebben működő nemzetközi kereskedelmi szerződése, amelynek 83 tagországa a globális piac több mint 75%-át uralja. Az ülésen Martonyi János bejelentette, hogy a magyar Országgyűlés június 9-én a 2015. évi LXXI. törvény elfogadásával lehetővé tette, hogy Magyarország az évforduló napján tájékoztathassa az ENSZ főtitkárt az Egyezménnyel szembeni fenntartásunk visszavonásáról.

Az ENSZ Nemzetközi Kereskedelmi Jogi Bizottságának (UNCITRAL – UN Commission on International Trade Law) 48. ülésszaka június 29. és július 16. között kerül megrendezésre és két kulcsfontosságú témára koncentrál. Egyrészt egy modern és biztonságos tranzakciós jog kidolgozása a cél, másrészt az UNCITRAL Választottbírósági Eljárási kérdésekkel foglalkozó jegyzékének átdolgozása.  (Revision of the UNCITRAL Notes on Organizing Arbitral Proceedings)

Az ülésszak keretében, július 6-án Martonyi János, volt külügyminiszter elnökölte a Bécsi Vételi Egyezmény (CISG – Convention on International Sale of Goods) 35. évfordulójának ünnepi kollokviumát. A Bécsi Vételi Egyezmény jelentősége vitathatatlan, az elmúlt 30 év egyik legsikeresebben működő nemzetközi kereskedelmi szerződése, amelynek 83 tagországa a globális piac több mint 75%-át uralja. Az ülésen Martonyi János bejelentette, hogy a magyar Országgyűlés június 9-én a 2015. évi LXXI. törvény elfogadásával lehetővé tette, hogy Magyarország az évforduló napján tájékoztathassa az ENSZ főtitkárt az Egyezménnyel szembeni fenntartásunk visszavonásáról.

A jelenleg 60 tagországot magába foglaló ENSZ Nemzetközi Kereskedelmi Jogi Bizottság (UNCITRAL) 1966-ban magyar kezdeményezésre jött létre, a nemzetközi kereskedelmi jog területén a legfontosabb globális jogi testület. A Bizottság célja a nemzetközi kereskedelmi jog folyamatos modernizációja és harmonizációja, valamint egy olyan jogi keret kidolgozása és működtetése, amely elősegíti a nemzetközi kereskedelem hatékony működését.