Nagyköveti köszöntő

Tisztelt Látogató! 

Üdvözlöm Magyarország bécsi Állandó ENSZ Képviseletének megújult honlapján.

A Bécsben működő nemzetközi szervezetek fontos szerepet játszanak egyes globális feladatok megoldásában. Az ENSZ-család itt elhelyezett tucatnál is több tagszervezete közül a legfontosabbak: a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ), az Átfogó Atomcsend Szerződés Szervezete (CTBTO), az ENSZ Kábítószer Ellenőrzési és Bűnmegelőzési Szervezete (UNODC), az ENSZ Iparfejlesztési Szervezete (UNIDO), az ENSZ Menekültügyi Főbiztosának Hivatala (UNHCR), az ENSZ Világűr Hivatala (UNOOSA). Ebből a korántsem teljes felsorolásból is jól látszik, hogy a bécsi multilaterális diplomácia mindennapi működése során a globális kockázatok, a biztonság „modern” koncepciójának képviselete az egyes nemzetközi fejlesztési célok megvalósításával kapcsolódik össze.

A szervezetek elhelyezésének céljából 1979. augusztus 23-án avatták fel Bécsben a Vienna International Center (VIC) névre keresztelt épületegyüttest. Itt kapott helyet az ENSZ Bécsi Hivatala (United Nations Office at Vienna – UNOV) 1980-ban, amely New York és Genf után a világszervezet harmadik központja lett. Az egyes szervezetek és azok tagállamainak kormányai közötti kapcsolattartás az ENSZ Bécsi Hivatala és egyéb bécsi székhelyű nemzetközi szervezetekhez akkreditált állandó ENSZ képviseleteken dolgozó diplomatákon és szakértőkön keresztül valósul meg.

A legnagyobb világpolitikai kihatással bíró bécsi nemzetközi szervezet a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség. A NAÜ végzi a nukleáris biztonság és védelem nemzetközi irányelveinek kidolgozását, valamint speciális biztosítéki rendszerén keresztül az Atomsorompó Szerződés (NPT) szerinti kötelezettségvállalások betartásának ellenőrzését. A NAÜ nemzetközi koordinációs szerepe a fukushimai reaktorkatasztrófa után különösen felértékelődött.

Ezzel a bevezetővel csupán ízelítőt szerettünk volna adni abból a szerteágazó, a hazai államigazgatás több szakmai területéhez is szervesen kapcsolódó munkából, melynek általános érdeklődésre számot tartó és közérdekű részletei ennek a honlapnak az oldalain válnak ismertté.

Élvezetes böngészést és hasznos tájékozódást kívánok!

Dán Károly     Nagykövet                                                                                             Állandó képviselő

Menü

Főoldal

Navigáció