2016. május 30-31. között az EU bécsi képviseletének szervezésében bécsi EBESZ-nagykövetekből és első beosztottakból álló delegáció tett látogatást a varsói székhelyű ODIHR-nál és FRONTEX-nél. A vizit elsődleges célja az volt, hogy a fennállásának 25 éves jubileumát ülő emberi jogi iroda működéséről átfogó képet kaphassanak az EBESZ állandó képviselők. A látogatáson magyar részről dr. Elek Zsófia első beosztott diplomata vett részt.

Michael Georg Link, az EBESZ Demokratikus Intézmények és emberi Jogok irodájának (ODIHR) igazgatója, általános köszöntőjét követően az öt szakfőosztály vezetője tartott előadást részlegeik munkájáról és az előttük álló kihívásokról. A tolerancia és non-diszkriminációs részleg vezetője elmondta, hogy a gyűlöletbeszéddel és gyűlölet bűncselekményekkel kapcsolatos tevékenységük mindennél aktuálisabb napjainkban. A választási részleg képviselője áttekintette az őszi „választási szezont”, ami nagyon sűrűnek ígérkezik. Az emberi jogi főosztály vezetője tevékenységüket alapvetően két részre osztotta: egyrészt emberi jogokat is érintő biztonsági kérdésekkel (itt az emberkereskedelem elleni harcot emelte ki), valamint a klasszikus emberi jogi témákkal foglalkoznak. A demokráciáért felelős főosztály vezetője példásnak értékelte a kapcsolatot az ET Velencei Bizottságával; számos közös jogi elemzést tettek le az utóbbi években az asztalra főleg alapjogi kérdésekkel kapcsolatban. A Roma kontaktpont is bemutatta részlege tevékenységét, melynek fókuszában a közreműködés, monitoring és az utókövetés állnak.

 A nagyköveti delegáció rövid látogatást tett a FRONTEX irodájában is, ahol az intézmény vezetői tájékoztatást adtak tevékenységükről, illetve arról, hogy a migrációs válság milyen kihívások elé állítja őket. és milyen változásokat hozott a szervezet működésében.

Képek: ODIHR/OSCE